Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

TRAMETES VERSICOLOR Štampaj E-pošta
TRAMETES VERSICOLOR (L.:Fr.) Lloyd
   
Sastav: Lipidna frakcija plodnih tela iznosi do 1,7% ukupne težine i sadrži tetraciklični triterpenoid ergosta-7,22,dien-3ß-ol kao glavni sterol, koji se može naći i u ostalim gljivama iz familije Polyporaceae. Pored njega se nalaze manje količine fungi-sterola, ergosterola i ß-sitosterola. Dve imunološki aktivne frakcije ćuranovog repa su polisaharid PSK i polisaharid-peptid PSP.
PSK je rastvorljiv u vodi. Vezan je za protein, koji čini 38% njegove mase. Polisaharidnu komponentu čini glukoza vezana ß-1, 4-glikozidnom vezom, kao i ß-1,3 vezom. Inhibitor je tumora, poboljšava rad krvnih sudova, pomaže u radu jetre, povećava imunitet i pretpostavlja se da je koristan u prevenciji raka jetre. PSK s jedne strane direktno utiče na ćelije raka, a s druge utiče na organizam da proizvodi veće količine makrofaga - ćelija ubica tumornog tkiva. Takođe deluje i na podizanje imuniteta. Deluje kod raka  debelog creva, dojke, pluća. PSK ima i antivirusno svojstvo i stimuliše proizvodnju interferona.
PSP se sastoji od 10% peptida i 90% polisaharida. PSP je imunostimulans u kome je najzastupljenija glukoza, a osnovni lanac čine ß1-3 i 1-4 glikozidi. Utvrđeno je da stimuliše produkciju interferona i povećava produkciju interleukina. PSK i PSP se proizvode kao lekoviti preparati i mogu se nabaviti u inostranstvu.
Iz micelije su izolovani polisaharidi u čiji sastav ulazi azot. Dokazano je da imaju snažno antibakterijsko dejstvo. Ukoliko su neke bakterije rezistentne na korišćene antibiotike tokom dugotrajnijeg lečenja, ovaj polisaharid otklanja tu rezistenciju. Iz gljive je izolovan i polisaharid koriolan koji u sebi ne sadrži azot i dokazano je da ima visoko antitumorno dejstvo. Glikoprotein izolovan iz micelije gljiva iz roda Trametes, pokazao se aktivnim kod povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, kancera, tromboze i reumatizma.
Ćuranov rep se uspešno koristi  kod infekcija i upala respiratornog, urinarnog i digestivnog trakta, kod lečenja oboljenja jetre uključujući hepatitis B i hronični aktivni hepatitis. Najširu primenu ima kod podizanja opšteg imuniteta organizma i u borbi protiv tumora.
Kontraindikacije nisu utvrðene.
Koristi se u odvaru 20 gr suve gljive raspoređeno na 3 puta dnevno. Suva gljiva samlevena u prah može se koristiti izmešana sa medom u količini 5 g dnevno.
 
Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell