Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

PLEUROTUS OSTREATUS Štampaj E-pošta
PLEUROTUS OSTREATUS (Jacq.:Fr.) Kummer
  
Sastav: Najvažniji sastojci bukovače su amino kiseline, kojih ima 8 vrsta i  vitamini B kompleksa. Kvalitet njenih proteina je u rangu kvaliteta proteina životinjskog porekla. Sadržaj minerala i drugih materija zavisi od podloge na kojoj se gaji. Gajena na slami sadrži 7,9% minerala, 12% sirovih vlakana, 4,2% lipida, 15,7% proteina i 54,4%  ugljenih hidrata u suvoj materiji. Od masnih kiselina u plodnom telu je najzastupljenija oleinska kiselina, ukupno 86 % čine nezasićene i 14% zasićene masne kiseline.Takođe ima i organskih kiselina - mravlje, malonske, sirćetne i  limunske.
Utvrđeno je da bukovača ima antitumorno dejstvo, naročito se pokazala kao efikasan inhibitor kod tumora dojke. Deluje preventivno na holesterol u krvi.
Kontraindikacije nisu poznate. Jedino se preporučuje osobama sa krvnom grupom A da je konzumiraju u manjim količinama i ne suviše često zbog sličnosti njenih proteina sa proteinima životinjskog porekla. Poznato je da osobe koje imaju A krvnu grupu prirodno ne podnose meso, pogotovu ne crveno.
Za preventivno regulisanje holesterola je dovoljno koristiti 3-9 g suve gljive dnevno. U Kini se koristi kao obloga za relaksaciju mišićnog tkiva. Moguće ju je koristiti i kao oblogu kod proširenih vena, a takođe i kao aktivnu masku za lice kod mladalačkih akni, pošto deluje na cirkulaciju krvi, a ima i antibakterijska svojstva. Takođe je korisna i kod lečenja anemija.
Ovo je široko zastupljena vrsta, veoma lako se uzgaja i može se kupiti na svakoj pijaci ili u samousluzi. Tokom zime, kada se ona javlja u prirodi, istinski je dragulj naše trpeze - ukusna i lekovita.
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell