Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

AURICULARIA AURICULA-JUDAE Štampaj E-pošta
AURICULARIA AURICULA-JUDAE (Bull.:Fr.)Wettstein

Sastav: U 100 g suve gljive nalazi se 10,6 g proteina, 0,2 g masti, 65 g ugljenih hidrata, 7,0 g sirovih vlakana, 5,8 g pepela, 375 mg Ca, 201 mg P, 185 mg Fe i 0,03 mg karotina. Naučnici su uspeli da iz šumskog uveta izoluju različite aktivne polisaharide i kisele heteroglukane.
Dejstvo: Otkriveno je da ova gljiva deluje kao antikoagulant (sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje trombova) i da aktivno snižava sve vrste masnoća u našem organizmu - ukupni holesterol, trigliceride i masne naslage. Poboljšava cirkulaciju i vezuje za sebe  slobodne radikale. Pretpostavlja se da bi mogla biti korisna u lečenju dijabetesa. Ima i izrazito antitumorno i antibiotsko dejstvo.
Kontraindikacije: Predoziranje može izazvati neprijatne alergije. Takođe nije preporučljiva trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju da zatrudne.
Upotreba: Kao preventiva se preporučuje 1 plodno telo dnevno u supi, što je stari kineski recept. Takođe se može pripremiti i u dekoktu 10-15 g suve gljive dnevno, 2-3 dana. Za spoljnu upotrebu se koristi kod uboja-modrica, upale oka i hemoroida.

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell