Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

MACROLEPIOTA PROCERA Štampaj E-pošta

MACROLEPIOTA PROCERA (Scop.:Fr.) Singer

 

 Image

Plodno telo: Šešir može dosegnuti prečnik i do 40 cm. U mladosti je loptast, tamno smeđe je. Otvaranjem šešira kožca raspucava i nalazi se kao posuto trunje po šeširu. Ispod toga trunja pro-vimje meso, krem boje, koje u dodiru sa vazduhom dobija svetlo smeđe sivu boju sa primesama   ružičastog. Listići su uglavnom beli, kod nekih varijacija sa tendencijom da postanu blago ružičasti. Drška je vitka i visoka do 50 cm, krem boje, sa bulboznim zadebljanjem u osnovi. Celom dužinom je išarana smeđom bojom, podseća na šare na zmijskoj koži. Nosi dvostruki, debeo, tkaninast prsten koji je pomičan celom dužinom drške. Mesoje nežno, meko, bele boje. Miris podseća na lešnike. Spore u masi bele.

Stanište: Svi tipovi šuma, livade i proplanci, od nizma do planina, tokom leta i jeseni.

Upotrebljivost: Odličnajestiva gljiva. Može se i uzgajati.

Slične vrste: Izgledom, bojom i mirisom na nju podsećaju i M.mastoidea (Fr.) Singer, M.excoriata (Sch.: Fr.) Wasser, M.konradii (Hui.jsm.ex Ort.) Moser, ali su manjih dimenzija. Za sve njih je karakteristčan dvostruki beli, debeli, tkaninasti, po dršci pomični prsten. Sve navedene vrste su jestive i dele stanište sa opisanom vrstom.

 

Image 

 

 
Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell