Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

BOLETUS EDULIS Štampaj E-pošta

BOLETUS EDULIS BulL: Fr.

Image
Plodno telo: Šeširje prečnika od 5-25 cm, mesnat, jastučast, svetlije ili tamnije smeđe boje. Ivica je uvek svetlija, gotovo bela. Po vlažnom vremenu je sjajan i lepljiv. Cevčice su dugačke, lako se odvajaju od šešira, u početku su krem boje, na kraju maslinasto-smeđe. Pore su u mladosti bele. Kada se otvore postajuute, u starosti maslinasto-zelene. Drškaje visoka oko 15 cm, debela, najčešće zadebljana u osnovi, svetlo smeđe boje. Prekrivenaje reljefnom mrežicom iste boje, koja se nikada ne pruža celom njenom dužinom. Mesoje belo, nepromenljive boje, tipičnog mirisa, koji često podseđa na orahe. Spore u masi smeđe-maslinaste.

Stanište: Javlja se od kraja leta do sredine jeseni u listopadnim šumama, u planinama i pod jelama. Izuzetno česta vrsta.

Upotrebljivost: Jestiv, odličnog kvaliteta.

Slične vrste: Bojom i veličinom, najsličniji mu je prolećni vrganj, B.aestivalis (Paulet) Fr., raspucale kožice šešira i izrazitije reljefne mrežice na dršci. Takođe jestiv, odličnog kvaliteta. Svi vrganji čije su cevčice u mladosti bele, a meso ne menja boju na preseku pripadaju sekciji edules.

 

 

Image   
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell