Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

LECCINUM RUFUM Štampaj E-pošta

 

LECCINUM RUFUM (Schff.) Kreisel

 Image
Plodno telo: Šešir je prečnika 7-18 cm, poluloptast, u mladosti ivicom spojen za dršku. Boje je narandžasto-crvene, nežno baršunast, kožica visi preko ivice šešira. Cevčice su veoma dugačke, beličaste. Pore su veoma sitne, sive. Drškaje visoka do 20 cm, puna, vlaknasta, u osnovi krem boje. Posuta je čupercima kremkaste i narandžaste boje koji na najmanji dodir pocrne. Meso na preseku menja više boja, sve dok ne postane cmo. Spore u masi žuto smeđe.

Stanište: Ispod jasika (Populus tremmuld), tokom leta ijeseni u višim predelima, a pod ostalim vrstama topola u nizinama.

Upotrebljivost: Uslovno jestiv, kao i svi dedovi. Ukusan, odličnog kvaliteta.

Slične vrste: Najsličniji mu je hrastov turčin L.quercinum (Pill.) Pill., istih organoleptičkih svojstava, iste boje šešira, ali različitog staništa. Raste isključivo u hrastovim šumama (Quercus spp.) i veoma je rasprostranjena vrsta.

Image 

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell