Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

AMANITA RUBESCENS Štampaj E-pošta

AMANITA RUBESCENS Pers.: Fr.

 Image
Plodno telo: Šešir je prečnika od 5-20 cm, mesnat, u početku poluloptast, zatim se sasvim otvori i bude ravan. Boje je od oker do smeđe, uvek sa vinski crvenim prelivima. Posut je sitaim zrncima sivkaste boje, ostacima univerzalnog ovoja. Ivica šešira nije narebrana. Listići su beli i široki, po vlažnom vremenu ili na pritisak lagano dobijaju ružičaste pege. Drškaje robusna, valjkasta, do 20 cm visoka, puna, kasnije se prošuplji. U početku je kremkasto-ružičaste boje, kasnije izrazitije vinski crvena. U bazi je kolčasto zašiljena, sa prstenastim ostacima univerzalnog ovoja. Nosi opnasti prsten bele ili žute boje, koji kasnije postane ružičast.Uzdužno je izrazito naboran i niz dršku pada kao suknjica. Mesoje belo, sa tendencijom da lagano postane ružičasto, bez posebnog mirisa. Spore u masi bele.

Stanište: Veoma rasprostranjena vrsta. Raste od proleća do jeseni u svim tipovima šuma i u nizinama i u planinama.

Upotrebljivost: Uslovno jestiva gljiva, izuzetno prijatnog ukusa. Sadrži termolabilni hemolizin koji se razlaže na temperaturi od 70°C, pa je neophodna termička obrada pre konzumiranja.

Slične vrste: Slična joj je panterovka (A.pantherina (DC.: Fr.) Krbh.(141)) i.njoj slične vrste, ali one ne menjaju boju mesa u ružičasto. Njihovo meso je uvek belo. Slična joj je i A.gueletii var.francheti (Boud)(143), nejestiva gljiva sumnjivog kvaliteta, ali njeno meso nema tendenciju da pocrveni, već na dodir lagano požuti. Biserka se u našim šumama često javlja sa karakterističnim žućkasto-zelenkastim prstenom, to je forma anulosulphurea Gill., naravno jestiva kao i tipska vrsta.

Image 

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell