Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

AGARIKUS CAMPESTRIS Štampaj E-pošta

AGARICUS CAMPESTRIS (Linn.) Fr.

 Image
Plodno telo: Šešir je prečnika od 6-10 cm, bele boje sa crvenkastim i smeđim prelivima, mesnat sa sitnim čupercima i ostacima parcijalnog ovoja po obodu. Listići su u mladosti ružičasti, zatim postaju čokoladne boje, na kraju sasvim pocrne. Drškaje oko 7 cm visoka, valjkasta, glatka, bela, malo uvećana u osnovi. Nosi nežan, opnasti prsten. Mesoje belo, sa tendencijom da pocrveni, naročito uz listiće i na mestu spajanja drške i šešira. Miris je prijatan, tipičan za sve vrste iz ovoga roda čije meso ima tendenciju da pocrveni. Spore u masi čokoladno-smeđe

Stanište: Javlja se od leta do jeseni po livadama, pašnjacima, šumskim proplancima, u velikim grupama i krugovima, od nizina do planinskog pojasa.
Upotrebljivost: Odlična jestiva vrsta.
Slične vrste: Veći je broj vrsta u rodu Agaricus koje liče međusobno. Sve koje imaju beo, smeđ ili crvenkast šešir i čije meso ima tendenciju da pocrveni, a miris imje prijatan, jestive su.
       
Image 

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell