Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

KLIMA Štampaj E-pošta
 Image
Zahvaljujući razvijenosti svog reljefa, visovima do kojih se dolazi blagim usponima, Maljen ima povoljnu klimu. Međutim, Divčibare, sa svih strana okružene visovima koji ih štite od vetrova, imajujoš povoljniju, blažu klimu.
Ispitivanja klime Divčibara otpočeta su 1929. godine, kada je Aleksandar Jovanović, direktor Srednje poljoprivredne škole u Valjevu, od 28. jula do 7. septembra posmatrao kretanje temperature, dane sa padavinama, dane sa maglama i vetrove.
Na osnovu posmatranja klime u jednom dužem periodu od strane Hidrometeorološkog zavoda Srbije, ustanovljeno je da Divčibare imaju pogodnu srednju godišnju temperatu-ru, sa toplijom jeseni od proleća, što ukazuje na izrazito ugodne klimatske uslove. Prosečna visina padavina godišnje iznosi 924 mm. Februar i septembar su meseci sa naj-manje padavina (41 mm i 51 mm). Prosečan broj dana u kojima ima padavina iznosi godišnje 126,3. Od svih meseci u godi-ni septembarje najsuvljiJer ima svega 5,4 dana sa padavina-ma. Zahvaljujći svome položaju, Divčibare imaju prosečno godišnje 289 dana bez vetra, štoje vrlo povoljna okolnost. Vetar najčešće duva iz severozapadnog i severnog pravca, a prosečna mu je jačina 4,4 m/sek. Godišnji prosek od 55% pokrivenosti neba oblacima takođe ukazuje na dobru osunčanost Divčibara, što pruža veoma dobre uslove za klimatski oporavak. Do ovako povoljne osunčanosti dolazi blagodareći tome što divčibarsko tle uglavnom blago pada u istočnom, južnom i jugozapadnom pravcu.
 
Image 
 
Zahvaljujući svojim izrazito pogodnim uslovima, klima Divčibara, shodno zaključku Balneo-klimatološkog in-stituta Srbije (broj 620/63 od 29. maja 1963. godine) može se koristiti za lečenje. Prema nalazu Instituta, za lečenje dolazi u obzir korišćenje sledećih činilaca: sniženog vazdušnog pritiska, čistoće vazduha, odnosno smanjene koncentracije i broja alergena, ultraljubičastog zračenja i psihosomatskog dejstva sredine. Institutje utvrdio da se na Divčibarama mogu lečiti sledeća oboljenja:
a) oboljenja pluća: bronhijalna astma; hronični bron-hitis; emfizem pluća, bilo koje etiologije; bronhiektazije, ukoliko se proces ne nalazi u akutnoj egzacerbaciji;
b) oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima: neurocirkulatorna astenija; hipertireoza;
v) stanje rekonvalescencije: posle akutnih infektivnih bolesti; TVS pleuritisa; TVS peritonitisa; pneumonija i bronhopneumonija; hirurških intervencija;
g) opšti poremećaji: astenija i mršavost; hipohromna i normohromna anemija;
d) dermatoze kojima je potrebna helioterapija.
 
< Prethodno

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell