Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

7-8. OKTOBAR 2006. Štampaj E-pošta
Približio se prvi vikend oktobra, tradicionalno vreme za izložbu Dani gljiva na Divčibarama. Valjalo je poći na put ali kiša je tog četvrtka, 5-og oktobra nemilosrdno lila čitavog dana.
No, može li kiša da spreči gljivare da pođu u druženje sa svojim mističnim, često skrivenim, livadskim i šumskim prijateljima - patuljcima (tj. gljivama)? Svakako ne! 

Sutradan je već bilo sasvim drugačije! Svanuo je divan sunčan dan, poklon prirode ljubiteljima gljiva! Prizori poput ovoga sa brezovim dedovima su počeli da se nižu jedan za drugim dok smo pohodili Tometino polje u potrazi za gljivama za pripremu izložbe.
Image
Ova čudnovata stvorenja su uvek spremna da nam se prikažu u svoj svojoj lepoti.
Nažalost, u vreme izložbe nije bilo gljiva kao prethodnih godina, kako smo inače navikli da Tometino polje može ponuditi. Dugotrajna suša koja je prethodila potonjoj celodnevnoj kiši je sigurno prouzrokovala ovaj nedostatak gljiva.
No i pored relativne oskudice uspeli smo da prikupimo nešto više od šezdeset vrsta  gljiva za šest sati potrage.
Image
Mada gljiva ni količinski nije bilo mnogo jedva smo uspeli da ih smestimo u prtljažnik i kabinu automobila. Dešavalo se da pronađemo jedan, možda najviše dva primerka iste vrste a ponekad i po desetak i više.
Vrganja nije bilo, čak ni otrovnih zelenih pupavki koje inače rastu u ovom području. Od Amanita pojavile su se samo A.citrina i A. vaginata.
No, bili smo počašćeni otkrićima - Auriscalpium vulgare što je relativno retka pojava na ovom području.
A. vulgare se veoma teško primećuje na šumskoj stelji, tj, borovim šišarkama gde inače raste zbog istovetne boje sa podlogom. Samo dobro izvežbano oko može da ga otkrije u polumračnim borovim šumama na vlažnoj podlozi, često skrivenog pod slojem posečenog granja i debelim slojem iglica. No, moguće ga je pronaći i na samoj površini šumske stelje.
Image
Takođe, veoma je teško primetiti i ovu minijaturnu gljivu (Scutelinia scutelata) čiji prečnik plodnog tela iznosi tek 5-8mm.
Image
Naporan posao determinacije gljiva odlično su obavili Siniša Radić, Slađana Davidović i bračni par Bojana i Saša Miladinović.
Determinisano je oko 115 vrsta gljiva a ostalo je još više desetina onih za koje nije sa sigurnošću moglo da se utvrdi kojoj vrsti pripadaju tako da na izložbi ovaj put nije bilo oznaka - rod gljive.spp.
Image 

Ispred odmarališta ZMAJ, svoje platnene dvorce su razapeli članovi  ekološke organizacije GREEN BIKE iz Valjeva (www.greenbikevaljevo.org), na čelu sa predsednikom Zoranom Mijatovićem. Oni su se iz Valjeva dovezli biciklima sa kompletnom opremom a prohladne noći ih nisu sprečile da svojim učešćem uveličaju ovogodišnje dane gljiva na Divčibarama.

Image  Image

Ovogodišnja izlošba Dani gljiva je tradicionalno odlično organizovana! Domaćini su se postarali da ponude zaokružen program izložbe tako da se ne može reći da je bilo šta nedostajalo osim, možda, brojnosti gljiva. Vremenski uslovi su, nažalost, bili prilično neodgovarajući da bi se gljive pojavile u većem broju u prirodi a time i na izložbi.

Uz reči pohvale organizatoru i učesnicima ostaje nam da poželimo da sledeća izložba bude još bolja!

Pogledajte spisak vrsta gljiva prikazanih na izložbi.
Autor teksta i fotografija Ilija M. Dimitrijević
Preuzeto sa sajta www.treasurekeepers.rs

 

 

 

 

 
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell