Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

1-2. OKTOBAR 2005. Štampaj E-pošta

U subotu, 01.oktobra 2005. godine otvorena je deseta po redu izložba gljiva na valjevskim planinama. Može se reći da su loši vremenski uslovi, neprozirna magla i dosadna jesenja kiša koji su se smenjivali čitavog dana, omeli turiste da u većem broju posete ovu popularnu manifestaciju.

Poslednji septembarski dani su bili vetroviti, suvi, topli. Biodiverzitet vrsta je usled toga bio dosta siromašan. Ipak, na izložbi je viđeno oko 160 eksponata, od kojih su neki stigli sa Kopaonika, zatim iz Lazarevca, Beograda, Sremske Mitrovice, Krepoljina, Deliblatske peščare. Prosto je bilo neverovatno da na izložbu nije stigla niti jedna muhara � Amanita muscaria, a domaćini kažu da ih ove sezone na Divčibarama nije ni bilo.
Dani gljiva na valjevskim planinama održani su i ove godine u odmaralištu "Stevan Filipović", uz prigodnu izložbu fotografija okolnih terena i onoga što na tim terenima raste. Takođe je i ove godine bilo prisutno mnogo sjajnih đačkih radova na temu gljiva.
Žaklina Marjanović je i ove godine održala predavanje o ekološkom značaju gljiva.

Image

Katarina Nedović, član GD Valjevo, čita pozdravni govor gostima i posetiocima izložbe

Image  Image

Levo: sunčanica - Macrolepiota procera ubrana na divčibarskim livadama, sakupljačima gljiva dobro poznata jestiva vrsta. Desno: američka sunčanica - Leucoagaricus badhami doneta na izložbu iz Sremske Mitrovice, gde je prilično česta. Ova gljiva se inače ne preporučuje za jelo.

Image   Image

Cortinarius violaceus - ljubičasta koprenka  Psathyrella piluliformis - vodenasta panjevčica
 
Pogledajte spisak vrsta gljiva prikazanih na izložbi.
Autor teksta Mirjana Davidović, autor fotografija Ilija M. Dimitrijević
Preuzeto sa sajta www.treasurekeepers.rs

 

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell