Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

5. OKTOBAR 2003. GODINE Štampaj E-pošta

Nezapamćeno suvo leto donelo je mršavu jesenju sezonu. Najatraktivnija izložba gljiva u Srbiji ostaće zapamćena po najmanjem broju vrsta koje su pronađene, od kada izložba uopšte i postoji. Zabaleženo ih je ukupno sedamdesetak.
Naravno, to nije sprečilo brojne ljubitelje valjevskih planina, gljivare amatere i ostale zaljubljenike u prirodu da dođu na druženje. Krenuli su već u četvrtak u gljivolov na razne lokacije po planini Maljen. Vodiči su bili ljudi iz ekipe koja je ove sezone učestvovala u determinaciji: Nebojša Lukić iz Kragujevca, Tomislav Gladanac iz Pančeva, Aleksandar Krapež iz Beograda, Andreja Tepavčević iz Novog Sada i članovi Gljivarskog društva Valjevo.

Image
Izložbeni prostor hotela Stevan Filipović
Uprkos sjajnoj organizaciji gospodina Dragića Tomića, predsednika Gljivarskog društva Valjevo, gljiva je bilo malo s obzirom na klimatske uslove. Hol hotela Stevan Filipović i ove godine je bio sjano uređen. U prvom planu je bila izvanredna fontana, vlasništvo Gljivarskog društva Valjevo, napravljena od starog stabla hrasta i nekoliko velikih trudova (Fomes fomentarius).
U jednoj od sala hotela mogla se videti izložba fotografija sa motivom Divčibara u sva četiri godišnja doba. Gljivarsko društvo Valjevo je kao i svake godine imalo svoj štand na kome su se mogle kupiti razne gljivarske knjige i po neki suvenir.
Image
Centralno mesto izložbe pripalo je drvenoj fontani
Image
Hebeloma radicosum
Čuvari blaga su ove godine bili u svojstvu gostiju izložbe. Predstavili su se dvema prezentacijama, koje su paralelno išle na dva monitora. Na jednom monitoru su posetioci mogli da vide zanimljive gljive koje rastu u nekim drugim krajevima - SAD, Kanada, Japan, Kina. Drugi monitor je prikazivao gljive snimljene na našim prostorima, a pratio ih je primeren tekst o otrovnim, lekovitim i jestivim vrstama. Obe prezentacije su bile toplo primljene od strane posetilaca izložbe.
Image
Čuvari blaga na svom izložbenom štandu
Pogledajte spisak vrsta gljiva prikazanih na izložbi.
Autor teksta Mirjana Davidović, autor fotografija Ilija M. Dimitrijević
Preuzeto sa sajta www.treasurekeepers.rs
 

 
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell