Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

5-6. OKTOBAR 2002. GODINE Štampaj E-pošta
Tokom meseca avgusta na Dičibarama i okolnim nižim potezima, javile su se mnoge relativno retke vrste, uglavnom do sada ne viđene na izložbama. To je slučaj sa vrstom Aureoboletus gentilis Pulveroboletus cramesinus), koga je bilo veoma mnogo u Tometinom polju. Hladan i kišan oktobar doneo je tipične kasno-jesenje vrste gljiva. To je nešto po čemu će se ova izložba pamtiti.

Već tradicionalno je prvi vikend u oktobru posvećen gljivama valjevske regije.Izuzetno hladno i kišno vreme, sa susnežicom koja je promicala od ranoga jutra, nije sprečilo brojne ljubitelje gljiva da u subotu 5.-og oktobra dođu na Divčibare u hotel Stevan Filipović.

Image 
Deo ekipe koja je pripremila izložbu.
Osim 153 vrste gljiva nađenih u ovom području, posetioci su mogli videti i malu izložbu fotografija članova ekološke organizacije Čuvari blaga.
Osim gljiva, bilo je izloženo i lekovito bilje, malo na fotografijama, malo uživo, kao i bogata literatura Gljivarskog društva Valjevo. 
Image 
Zanimljivost izložbe je da se nije pojavio ni jedan vrganj, ali je zato bila prava najezda dedova, uglavnom brezovih, čak četiri vrste koje rastu ispod breza. Dok su ranijih godina posetioci nosili pune korpe vrganja i rujnica, ove godine su to bile razne vlažnice. Najviše je bilo velike crvene vlažnice (Hygrocybe punicea), ali su se mogle videti i mnoge vrste iz rodova Hygrophorus i Camarophyllus.
Svaka izložba ima i svoje najzanimljivije nalaze. Na Divčibarama ove godine to su bila"jaja" gljive Phallus impudicus, koja su se preko noći počela da otvaraju, pa je ekipa požeške televizije mogla "uživo" da snima rast strška! Taj nepodnošljivi smrad morao je da se malo ublaži, pa su gljive pokrivene prozirnom plastičnom bocom.  
Image
Prikaz razvoja gljive Phallus impudicus (foto - Mirjana Davidović)

Drugu zanimljivost su činili nalazi vrste Psilocybe luteonitens i Hygrocybe caliptriformis, dve vrlo retke vrste.
U determinaciji gljiva je kolegama iz Valjeva najviše pomogla Mirjana Davidović.
Kao i svake godine i ovoga puta su bila pripremljena predavanja. Gospodin Slančanin je govorio o gajenju lekovitog bilja, na bazi svojih iskustava i istraživanja iz Švajcarske.
Mirjana Pjević je auditorijum upoznala sa osnovnim sindromima trovanja gljivama, a Aleksandar Krapež je nešto malo govorio o lekovitosti gljive Ganoderma lucidum.
Kao gosti na izložbi su bili prisutni i članovi sekcije Ishrana iz prirode - Sremuš, a njihov predsednik, gospodin Radenko Lazić je upoznao prisutne sa osnovnim odlikama samoniklog jestivog bilja.

Image 
detalj sa izložbe, u prvom planu - Amanita muscaria
Image
detalj sa izložbe - vrlo upadljive sunčanice
Pogledajte spisak vrsta gljiva prikazanih na izložbi.
Autor teksta Mirjana Davidović, autor fotografija Ilija M. Dimitrijević
Preuzeto sa sajta www.treasurekeepers.rs
 
 
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell