VRGANJI SA ORASIMA (Boletus edulis)
350gr svežih vrganja; 175gr zelene salate, mladog spanaća i endivije; so i biber; 50gr prženih oraha izlomljenih na komadiće; 50gr parmezana. Za preliv: 2 žumanceta; 1/2 kašičice senfa; 5 kašičica ulja od kikirikija; sok od jednog limuna; 2 kašičice sitno seckanog peršunovog lista; jedan prstohvat braon šećera. Žumanca staviti u posudu sa poklopcem zajedno sa senfom uljem od kikirikija i oraha, sokom od limuna, peršunom i šećerom. Sve to dobro promešati i staviti na hladno. Gljive iseckati na tanke listiće staviti u veliku činiju i preliti predhodno ohlađenim prelivom preko, zatim izmešati i ostavi da se ukusi pomešaju. Oprati i očistiti lišće za salatu zatim ih posutu gljivama. Poslužiti na tanjire, dobro začiniti, posutim prženim orasima i listićima parmezana. Služiti hladno
SALATA OD SUNČANICA (Macrolepiota procera)
600gr sunčanica; 2dl maslinovog ulja; sok od 1 limuna; 50gr parmezana; so i biber; jedna ljuta papričica (crvena). Odaberemo mlade sunčanice koje se još nisu otvorile, ogulimo im kožicu i isečemo na kolutove, zatim pripremimo preliv od ulja, limunovog soka, soli, bibera i ljute papričice, a zatim prelijemo gljive i ostavimo 15 min na hladnom mestu da se ukusi pomešaju. Servirati hladno sa narendanim parmezanom preko.
SALATA OD LISIČARKI (Cantharellus cibarius) 500gr lisičarki; 1dl maslinovog ulja; jedna veza mladog crnog luka; jedna kašičica sitno seckanog peršuna; jedan čen belog luka; so i biber; ljuta paprika.
Gljive očistimo i izrežemo na komadiće polijemo ih uljem i ostavimo 2 sata, zatim dodamo so, biber, dobro izmešamo i ostavimo još 30 min. Nakon toga ocedimo nakupljenu vodu i višak ulja, dodamo u njih peršun, luk i papričice, dobro izmešamo i poslužimo hladno.
SALATA OD GLJIVA I CELERA
400gr gljiva; 1dl vode; 250gr celerovog korena; 3 celerova listića; jedna glavica crnog luka; 3 kašičice sirćeta; 2 kaščice maslinovog ulja; jedna kašičica braon šećera; so i biber; ljuta papričica. Gljive očistimo i izrežemo na sitne listiće, zatim ih prokuvamo u 1dl vode oko 10 min i ostavimo da se ohlade u tome. Celerov koren kuvamo da omekša pa ga zatim sečemo na rezance a listiće celera i luk sitno seckamo. Sve zajedno izmešamo sa uljem sirćetom, šećerom, solju, biberom i ljutom paprikom. Ostavimo da ostoji 2 sata na hladnom mestu a zatim poslužimo hladno.
|