Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

ZNAČAJNA PITANJA KOD TROVANJA GLJIVAMA Štampaj E-pošta

Vremenski razmak između konzumiranja gljiva i Pojave prvih znakova bolesti, kao i način pojave tegoba, daju informaciju o kojoj se otrvnoj gljivi radi i lekaru omogućuju ravovremenu primenu adekvatne terapije.
Za dobijanje ovih podataka, najbolje je pismeno odgovoriti na sledeća pitanja:
1. Koja gljiva je korišćena za pripremanja jela?
2. Da li ta gljiva pada u otrovne dvojnike?
3. U koje vreme je konzumirano sumnjivo jelo od gljiva?
4. Kada su se pojavili prvi simptomi trovanja?
5. Koja količina jela od gljiva je priiremljena, a koja je pojedena?
6. Koliko vremena je prošeklo od ubiranja gljive do njene upotrebe u pripremanju jela?
7. Koliko osoba je konzumiralo jelo od gljiva ? (imenovati ih)
8. Koliko osoba je pokazalo znakove bolesti? (imenovati ih)
9. Da li je neka od osoba pre, tokom ili posle jela konzumirala alkohol?

Obeležite simptome koji su se manifestovali:
- mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, proliv
- preterano znojenje, topla suva koža
- prešerano lučenje pljuvačke, suzne oči, uske zenice
- drhtavica, vrtoglavica, opjenost, ošamućenost
- problemi u funkcionisanju disajnih organa
- problemi u radu srca

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell