Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

FALOIDNI SINDROM Štampaj E-pošta

 

Toksini koji izazivaju ovaj sindrom su amanitini, spadaju u grupu cikličnih neribozomnih peptida. Sadrže 8 aminokiselina. Postoji 5 tipova amatoksina, najznačajniji su alfa i beta amanitin. Alfa amanitin deluje kao inhibitor RNK polimeraze II. Termostabilan je- ne može se uništiti kuvanjem.

Image
ALFA AMANITIN
Ovaj toksin se nalazi u gljivama roda Amanita: A.phalloides, A. virosa, A. bisporigera. Takodje moze se naci i u gljivama drugih rodova, npr.Lepiota helveola, Galerina marginata, Conocybe filaris
Srednja letalna doza toksina oralno uzetih gljiva jeste 0.1mg/kg telesne mase, što je otprilike jedna gljiva od 20g.
Patofiziologija:
Kako se toksin vezuje za RNK polimerazu II, tako sprečava normalno funkcionisanje ćelija, naročito hepatocita (celija jetre), dovodeci do njihove lize (smrti celije).
Simptomi trovanja:
Trovanje se manifestuje u tri stadijuma:
Prvi simptomi nastaju 6-12h nakon ingestije. Javlja se nauzeja, vomitus, dijareja (vodena, kao pirinčana čorba- kao kod kolere) uz bolove u stomaku. Gubitak tečnosti može biti toliko veliki da izazove cirkulatorni sok. Ova faza traje oko 24h.
Nakon toga dolazi do smirivanja simptoma što zbunjuje i pacijenta i lekare da se stanje popravlja, ali laboratorijskim analizama utvrdjuje se propadanje jetrinih funkcija- povišene su transaminaze u krvi i produzeno je protrombinsko vreme. Ovaj stadijum traje 2-3 dana.
4. ili 5. dana od konzumiranja dolazi do ispoljavanja znakova otkazivanja rada jetre i bubrega. Pacijent pada u hepatičnu komu, a zatim dolazi do smrti ( 7.- 10. dana od početka simptoma). Smrtnost je visoka- 60%.
Vitalni znaci:
    Tahikardija
    Hipotenzija
Koža:
   Smanjen turgor
   Ikterus
Neurološki (zbog insuficijencije jetre)
    Konfuzija
    Stupor
    Koma
Terapija:
Protiv otrov ne postoji, najbolje je raditi lavaze i izazvati povraćanje što pre. Davati aktivni ugalj, nadoknada tečnosti i elektrolita. Visoke doze penicillin G uz silimarin, silibinin, vitamin K, N-acetylcystein, Cimetidin.
Komplikacije:
    Insuficijencija jetre je najteža komplikacija
    Hepaticna koma i hipoglikemija.
    Hepatorenalni sindrom

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell