Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

MUSKARINSKI SINDROM Štampaj E-pošta

 

Muskarin je prirodni produkt nadjen u gljivi Amanita muscaria, po čemu je ona i dobila ime, ali mnogo veće koncentracije muskarina nalaze se u gljivama rodova Inocybe i Clitocybe.

 

Image
MUSKARIN

Patofiziologija:
Muskarin je parasimpatomimetik, deluje u organizmu čoveka vezivanjem za muskarinske receptore za koje se inače vezuje acetilholin izazivajući tako njegove efekte.

Muskarin ima polarizovan azotov atom i ne može proći krvno-moždanu barijeru pa u organizmu čoveka izaziva samo periferne efekte acetilholina: pojačana salivacija (pojačano stvaranje pljuvačke), lakrimacija ( stvaranje suza), i pojačano znojenje.
Simptomi trovanja:
Simptomi nastaju 15- 30 min od ingestije, javljaju se nauzeja, povraćanje, abdominalni bolovi, dijareja, pad krvnog pritiska.
Smrt je retka, ali može nastati zbog dejstva muskarina na receptore u srcu i respiratornom traktu- otežano disanje i usporen rad srca.
Antidot je atropin.
Pažnja: Amanita muscaria iako ima male koncentracije muskarina, otrovna je gljiva jer u sebi ima i drugih toksina, između ostalih i muscimol (pogledati panterinski sindrom).

 

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell