Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

ANTABUSNI (KOPRINSKI) SINDROM Štampaj E-pošta

Gljiva koja je predstavnik ovog roda jeste Coprinus atramentarius, u njoj je pronađen toksin koprin. Ovog toksina ima i u drugim gljivama ovog roda kao npr. Coprinus insignis, Coprinus quadrifidus,Coprinus variegatus.

ImageImage

KOPRIN

Patofiziologija:
Toksin koprin se u organizmu pretvara u 1aminociklopropanol, koji dovodi do inhibicije enzima aldehid dehidrogenaze (ALDH). ALDH katalizuje konverziju acetil aldehida u acetat.
Zbog toga što je smanjena detoksikacija alkohola u organizmu, pri konzumiranju alkoholnih pića uz ove gljive, dolazi do trovanja jer se nakuplja u organizmu acetaldehid.
(Alkohol se u organizmu pretvara u acetaldehid uz pomoć enzima alkoholna dehidrogenaza).
Simptomi trovanja:
Simptomi koji se javljaju: crvenilo lica, znojenje ruku i lica, nauzeja, glavobolja, palpitacije, dispneja, metalni ukus u stima, vertigo. Oni nastaju par minuta po unosu alkohola u organizam. Ovi simptomi su kod ljudi otrovanih ovim gljivama izazivali apstinenciju od alkohola, sto je poslužilo kao metod u terapiji alkoholizma.
Inhibicija enzima traje otprilike 72 h, ali može perzistirati i do 5 dana. Konzumiranje etanola 3 dana nakon ingestije gljiva može prouzrokovati trovanje.

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell