Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

GASTROINTESTINALNI SINDROM Štampaj E-pošta

Postoji veoma veliki broj jedinjenja koja izazivaju pomenuti sindrom. Ovo je i najmanje ispitana grupa otrova gljiva. Samo ime sugeriše da ni kod ovog sindroma trovanja ne mora obavezno da bude tragičnih ishoda, naravno, ukoliko nije došlo do trovanja organizma iscrpljenog bolečću i uz uslov da se nešto preduzme na saniranju napravljene štete. Probleme sa bilo kojim delom sistema organa za varenje moze napraviti mnogo vrsta gljiva iz roda Agaricus, ali i iz roda Boletus, iz rodova Entoloma i Hebeloma, neke vrste iz roda Lactarius, neke vrste iz roda Russula, neke vrste iz roda Scleroderma, itd.
Latentni period traje 30 min-4h.
Najpoznatije vrste koje izazivaju teška trovanja ovog tipa su Tricholoma pardinum, zavodnica Omphalotus olearius i otrovna rudoliska Entoloma sinuatum. Simptomi trovanja su slični kao i kod većine trovanja neispravnim namirnicama: povraćanje, mu čnina, vrtoglavica, bolovi u stomaku, proliv, grčevi...
Terapija ovih trovanja jeste u prvom redu izazivanje povraćanja, lavaze, nadoknada tečnosti i elektrolita.

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell