Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

PAXILLUS INVOLUTUS Štampaj E-pošta

Ovo je gljiva koja izaziva alergijsku reakciju u organizmu. Nakon više konzumiranja u organizmu se stvaraju antitela protiv nekih sastojaka koje sadrži ova gljiva. Ne može se smatrati da dovodi do toksičnih reakcija. Jos uvek se ne zna struktura ovog antigena. Reakcija organizma sa ovim antigenom dovodi do razaranja crvenih krvnih zrnaca-hemolize. Simptomi nastaju naglo; vomitus, dijareja, abdominalni bolovi, i hipovolemija. Ubrzo nakon ovih GIT simptoma nastaje hemoliza, oligurija i anurija, hemoglobinurija, anemija. Može doći do anafilaktickog šoka sa smrtnim ishodom ako se što pre osoba ne transportuje u bolnicu. Hemoliza vodi komplikacijama kao sto su akutna bubrežna insuficijencija, akutna respiratorna insuficijencija, DIK (diseminovana intravaskularna koagulacija).

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell