Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

Pravilno sakupljanje i korišćenje gljiva Štampaj E-pošta

1.Ne postoji stoprocentno siguran način determinacije gljiva.
2.Svestrano upoznavanje gljiva, korišćenjem dobre literature i znanja iskusnih gljivara.
3.Svaka lakomislenost i improvizacija mogu se platiti životom.
4.Beru se isključivo poznate gljive, u potrebnoj količini.
5.Ne beru se mlade, nerazvijene gljive; one se lako mogu zameniti otrovnim.
6.ne beru se prezrele gljive; nisu jestive i bolje je da ostanu u prirodi i "bace" spore.
7.Ne uništavaju se otrovne i nejestive gljive; potrebne su prirodi.
8.Gljive se beru cele, laganim zaokretom, pazeći da se ne uništi micelija, jer dno drške može biti presudno za determinaciju.

9.Ubrzano kvarenje sprečava se slaganjem gljiva u pletenu korpu, umesto u plastičnu kesu.
10. Gljive se čiste na mestu branja (uklone se nejestivi, truli i crvljivi delovi).
11. Naknadno, detaljno čišćenje vrši se bez upotrebe vode; ako je pranje neophodno, izvodi se kratko, mlazom hladne vode.
12. Gljive se mogu čuvati: na hladnom, tamnom mestu 1 dan; u frižideru 1-6 dana, zavisno od vrste; u zamrzivaču do 6 meseci (polupripremljene); suve, u teglama preko godinu dana.

Image

13. Prilikom pripremanja gljiva koristi se emajlirano ili posuđe od vatrostalnog stakla.
14. Suve gljive, pre pripremanja, drže se potopljene u toploj vodi (još bolje u mleku) 12-24 časa.
15. nisu sve gljive pogodne za pripremu nekog jela, niti se sve vrste pripremaju na isti način; na primer, jestive drške se posebno pripremaju.
8.Gljive se beru cele, laganim zaokretom, pazeći da se ne uništi micelija, jer dno drške može biti presudno za determinaciju.
16. Prilikom prženja, zamrznute gljive se stavljaju na vrelo ulje, pa se temperatura smanji; soli se tek gotovo jelo; podgrevanje jela u kome ima gljiva nikako se ne preporučuje.
17. Za prženje i pečenje su pogodne gljive čije je meso suvo i čvrsto; za salate se koriste mlade gljive, čvrste želatinozne strukture.
18. Gljive su teško svarljive i preporučuje se da njihov udeo u ukupnoj količini pojedinačnog obroka ne pređe 30%.
19. Upotreba nekih vrsta gljiva apsolutno isključuje istovremeno konzumiranje alkoholnih pića.
20. Jestive gljive, uslovno, mogu postati otrovne - ako su počele da se kvare, odnosno, ako su, bilo kako, promenili prvobitnu strukturu.
21. Pri pripremanju gljiva za jelo, preporučljivo je zadržati u frižideru bar jedan primerak upotrebljene vrste, to će biti od izuzetne pomoći kod određivanja vrste i oblika eventualnog trovanja.
22. Ako se osete simptomi trovanja, odmah se obratite lekaru; za prvu pomoć treba izazvati povraćanje i uzeti neki laksativ; preporučuje se kašika mlevene kafe i što više tečnosti obogaćene vitaminom C; upotreba alkohola je isključena.

23. Radi razmene iskustava, znanja, literature i ostalih aktivnosti, bilo bi vrlo dobro formirati GLJIVARSKO DRUŠTVO u svakom većem mestu.

 

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell