Informacije
Pretraga
Kontakti

GLJIVARSKO DRUŠTVO Štampaj E-pošta

“Gljivarsko društvo Valjevo” je osnovano 21.02.1997. godine, a registrovano kao nevladina neprofitna organizacija 03.03.1997. godine, od kada deluje na području kolubarskog okruga (6 opština zapadne Srbije).

Društvo ima 120 članova, od čega ima 60 aktivnih, a kojim upravlja Upravni odbor od 13 članova i predsednik, koji je istovremeno i član Upravnog odbora.

Osnovna delatnost društva je obrazovanje i obuka građana za zaštitu, pravilno sakupljanje i korišćenje gljiva i šumskih plodova u ljudskoj ishrani.

Naše društvo se bavi ovom tematikom zato što gljive pripadaju posebnom carstvu Fungi, nisu ni biljke ni životinje i treba ih zaštititi jer gljive akumuliraju teške metale koje nastaju (kao produkt sagorevanja goriva u automobilskim motorima) dejstvom saobraćaja i prašine.

Značajnu aktivnost društva predstavlja organizovanje i održavanje obrazovno-turističke manifestacije “Dani gljiva na valjevskim planinama” na poznatom planinskom turističkom centru Divčibare. Tokom dvanaest prethodnih susreta, koji su održani prvog vikenda oktobra meseca, manifestaciju je posetilo oko 4.500 učesnika (prve godine oko 200 (1995) i 1200 prošle 2007. godine). Pored toga, „Gljivarsko društvo Valjevo“ organizuje i učestvuje na: tribinama, seminarima, izložbama, organizovano učestvuje i  na sajmovima i izletima širom Srbije koja organizuju druga mikološka društva (Beograd, Loznica, Novi Sad...)

Društvo se bavi i štampanjem obrazovnih publikacija a sve u podizanje svesti u očuvanju i zaštiti životne srednine u našem okruženju.

Predsednik Gljivarskog društva Valjevo
dipl.ing.šumarstva Dragić Tomić
063/278-941

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva

Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.

Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.

2008 © donewell