Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

14. DANI GLJIVA NA VALJEVSKIM PLANINAMA -SAMO ZNANJE SPREČAVA TROVANJE GLJIVAMA- Štampaj E-pošta
Manifestacija ’’Gani gljiva na Valjevskim planinama’’ po četrnaesti put za redom održana je 03. i 04.10.2009.godina na Divčibarima u prostorijama hotela ’’Maljen’’ u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo. Poruka ovogodišnjih Dana gljiva je bila ’’Samo znanje sprečava trovanje’’ što je trebalo da podseti sve odrasle ali i decu o tome da je neophodno naučiti najosnovnije o gljivama pre nego se upotrebe u ishrani. Osim toga organizatori su hteli da skrenu pažnju i o pravilnom sakupljanju, ali i značaju gljiva za ekosistem.

Image

Manifestaciju je posetilo više od 1000 posetilaca, mahom školaraca , iz raznih krajeva Srbije (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin...) ali i inostranstva. U poseti su bili i članovi Gljivarskog društva iz Našica, Hrvatska; Sarajeva, ali i posetioci iz  Velike Britanije.


Sama izložba se sastojala od velikog broja raznovrsnih gljiva koje su bile izložene na improvizovanom brdu pokrivenim mahovinom sa potokom i vodenicom. Sa ponosom su bili izloženi i crteži učenika na temu gljiva koji su stigli iz desetak škola iz naše zemlje. Stručni žiri je ocenio sve crteže i nagradio 15 najuspešnijih. Moglo se naći i dosta stručne literature, časopisa, postera, fotografija, ali i edukativnih brošura džepnog formata za upotrebu na terenu.
Svi posetioci su imali priliku da prošetaju uz pratnju stručnih vodiča i da na licu mesta dobiju potrebno znanje. Determinacija je vršena po povratku u hotel  u čemu su najviše pomogli prijatelji iz Mikološkog društva iz Beograda. Nakon determinacije usledila su stručna predavanja za sve one koji su želeli da saznaju nešto više o gljivama, a posebno o njihovim lekovitim svojstvima.
Veliku podršku ovoj manifestaciji je dalo i Udruženje domaćina Valjevo kao udruženje koje se bavi razvojem seoskog turizma i u tom smislu je veliki značaj upotrebe gljiva u kulinarstvu kao svojevrsni specijaliteti za svakog gosta. U to ime mogla su se i degustirati dva jela od gljiva-gulaš od gljiva i pasulj sa crnom trubom.
     Osim ’’Domaćina’’ u prostorijama Etno Dućana predstavili su se i ’’Istraživači’’, ’’GreenBike’’ kao i proizvođači proizvoda od gljiva i lekovitog bilja.
Prvog dana manifestacije, ispred hotela, predstavnici organizacije WildSerbia, startovali su sa trkom pod nazivom ’’Survival’’ koja je zamišljena tako da ekipe ekstremno raspoloženih mladih ljudi provedu dva dana u prirodi hraneći se isključivo onim što tamo i nađu npr. gljivama .
U subotu uveče, oni posetioci koji su odlučili da prenoće, imali su priliku da uživaju u svirci u izvođenu fantastičnog benda Ligo Avrio i tako zaborave na prohladnu divčibarsku noć, ali ne zaborave ni ove ’’Dane gljiva na Valjevskim planinama’’.

 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell