Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

Uprkos upozorenjima - trovanja gljivama u porastu Štampaj E-pošta
Od 1.jula ove godine u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju CKT VMA lečeno je 28 pacijenata sa trovanjem gljivama, od toga 14 sa teškim stepenom trovanja po tipu amanitinskog sindroma. Kod 4 pacijenta je uprkos svim primenjenim terapijskim merama došlo do letalnog ishoda.  Nažalost svi ovi pacijenti su se javili lekaru nakon četiri, pet, pa i 7 dana od ingestije otrovnih gljiva, kada je već prošao optimalni period za primenu specifične terapije. Svi pacijenti su koristili za ishranu samonikle gljive, a većina otrovanih se time bavi 20, pa i 40 godina. Navode da su takve gljive već jeli i da su u pitanju „zeke“ koje su bile zelene boje.
Takozvane „zeke“ su gljive iz roda Russula, dobro su poznate u narodu i ne mogu dovesti do ozbiljnijih trovanja, tako da se radi o pogrešnoj determinaciji, jer berači nisu utvrdili sve elemente koji dokazuju da se radi o određenoj vrsti gljiva.Najčešće se zameni sa zelenom pupavkom (Amanita phalloides) koja je izuzetno toksična i odgovorna za većinu smrtonosnih trovanja gljivama. Zeleni šešir Amanite phalloides je dovoljan za kobnu grešku u zaključku da se radi o nekom jestivom pripadniku  skoro bezopasnog roda Russula kod koga ima dosta vrsta sa tom osobinom. Bela boja Amanite verna one koji ih vide samo odozgo podseća na šampinjone (rod Agaricus), a zanemaruju boju listića koja nije bela već preko sive postaje braon i crna.
                                              
Zelena pupavka je izuzetno toksična i odgovorna je za većinu smrtonosnih trovanja gljivama. Procenjuje se da je jedna gljiva od 20 grama, koja sadrži 5-10 mg aktivne materije amatoksin - alfa amanitin, dovoljna da izazove smrtni ishod kod odrasle osobe. Stoga se preporučuje da se zelena pupavka ne stavlja blizu jestivih gljiva i da se izbegava međusobno dodirivanje. Toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, a trovanje je posebno opasno zato što se ne prepozna na vreme. Simptomi počinju nakon dužeg latentnog perioda od 8-12 sati, mučninom, bolovima u trbuhu, povraćanjem, prolivastim stolicama, da bi se od 2. dana već registrovali znaci toksičnog oštećenja jetre i bubrega. Smrtnost u ovom trovanju je preko 50% za odrasle, dok je kod dece smrtnost daleko viša (do 100%).  Trovanje je uvek urgentno stanje koje zahteva lečenje u bolničkim uslovima i pravovremenu primenu adekvatnih terapijskih mera.

Uprkos brojnim upozorenjima, skupljači gljiva i dalje čine greške zbog čega su trovanja gljivama u stalnom porastu. Protekli kišni period u našoj zemlji praćen je značajnijom pojavom gljiva. Ljudi su masovno krenuli u šume, a od početka jula bolnice u Srbiji, registruju značajan porast trovanja gljivama,  naročito Centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, gde se leče najteži slučajevi trovanja. Situacija je alarmantna i  zahteva ponovno upozorenje beračima gljiva i onima koji samonikle gljive koriste u ishrani.
 

Građanima se preporučuje da se ne upuštaju u sakupljanje pečuraka bez pratnje dobrog poznavaoca, da budu maksimalno oprezni i da se u slučaju pojave simtoma i znakova trovanja odmah jave lekaru.
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell