Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

DVE OSOBE PREMINULE OD TROVANJA GLJIVAMA Štampaj E-pošta
Dve osobe iz okoline Valjeva preminule su od posledica trovanja gljivama. Kontrola pečurki na pijacama u Srbiji nije zakonski rešena, upozoravaju iz Gljivarskog društva u Valjevu. Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od trovanja pečurkama, danas je preminuo Miroslav Panić (31) iz sela Gornja Grabovica, dok je juče, takođe na VMA, preminula Milena Janković (69) iz sela Gornja Zabrdica.
Prema podacima Infektivnog odeljenja valjevske bolnice, poslednjih sedmica je u valjevskom kraju bilo dvadesetak osoba otrovanih pečurkama, koje su uglavnom sami brali, od kojih je četvoro "u veoma teškom stanju" upućeno na lečenje na VMA.
Svi oni su tvrdili da su pečurke brali na mestima gde ih godinama beru i bili su uvereni da su jeli "zeke", ali se ispostavilo da su se uglavnom otrovali veoma otrovnom "zelenom pupavkom" koja liči na "zeke".
Infektiva služba Zdravstvenog centra se, zajedno sa Gljivarskim društvom iz Valjeva, 18. jula oglasila saopštenjem za javnost u kome se upozoravaju berači i prodavci pečurkama da je neophodna veća opreznost prilikom branja i upotrebe gljiva.
Predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić dodatno je upozorio javnost na oprez prilikom branja gljiva, kojih je, ovih dana zbog kiša, puno u livadama i šumama i ocenio da je kontrola prodaje gljiva na pijacama "problem Srbije s obzirom na to da ta oblast zakonski nije rešena, pa kontrolu ubranih pečurki niko i ne obavlja".
23. jul 2009. | 01:02 | Izvor: Beta
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell