Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

OPREZ PRI BRANJU GLJIVA Štampaj E-pošta
U poslednjih mesec dana na Infektivno odeljenje valjevske bolnice primljeno je dvadesetak pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih se četvoro sa veoma ozbiljnim simptomima nalaze na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Ako se uzmu u obzir lakša trovanja za koje se građani ne obraćaju lekaru, njihov broj sigurno je dosta veći.v


Povećan broj pacijenata sa simptomima trovanja pečurkama razlog je da Zdravstveni centar Valjevo i Gljivarsko društvo, nakon sastanka načelnice Infektivne službe dr Snežane Arsenijević i predsednika Društva Dragića Tomića, upute zajednički apel svim građanima koji beru i jedu gljive, kao i prodavcima pečurki, da budu daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti. Preporuka je da građani konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce, a ukoliko imaju simptome trovanja da se što pre jave lekaru.

Svi pacijenti koji su primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu sami su brali gljive. Karakteristično je da ih godinama skupljaju, da većina otrovanih tvrdi da su takve gljive već jeli i da su u pitanju ’’zeke’’. Takozvane ’’zeke’’ ne mogu dovesti do ozbiljnih trovanja tako da se pre radi o pogrešnoj determinaciji, tvrdi Dragić Tomić, jer berači nisu utvrdili svi elemente koji dokazuju da se radi o određenoj vrsti jestive gljive. Inače, u godinama kada u prirodi ima dosta gljiva, kao što je ova, ima i više trovanja.

Situacija sa trovanjem gljivama skoro nije bila ozbiljnija, tako da Zdravstveni centar i Gljivarsko društvo još jednom apeluju na građane da budu izuzetno oprezni, da konsultuju  stručnjake i literaturu i da se po prvim simptomima trovanja jave u zdravstvenu ustanovu.
 
< Prethodno   Sledeće >

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell