Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

O Divčibarama
KLIMA Štampaj E-pošta
 Image
Zahvaljujući razvijenosti svog reljefa, visovima do kojih se dolazi blagim usponima, Maljen ima povoljnu klimu. Međutim, Divčibare, sa svih strana okružene visovima koji ih štite od vetrova, imajujoš povoljniju, blažu klimu.
Ispitivanja klime Divčibara otpočeta su 1929. godine, kada je Aleksandar Jovanović, direktor Srednje poljoprivredne škole u Valjevu, od 28. jula do 7. septembra posmatrao kretanje temperature, dane sa padavinama, dane sa maglama i vetrove.
Detaljnije...
 
ŽIVOTINJSKI SVET Štampaj E-pošta
Image 

Prostranstva Maljena, sa većim brojem izvora i teku-ćih voda i znatnim bogatstvom biljnog sveta, pružaju veo-ma povoljne uslove za razvoj životinjskog sveta.

Detaljnije...
 
BILJNI SVET Štampaj E-pošta
Image  Na Maljenu ima znatan broj biljnih vrsta, naročito drveća. Cela planina, a posebno Divčibare, poznata je po livadama sa lepom mekom travom. Četinarske šume su od najvećeg značaja za Maljen. Od četinara se na ovoj planini javljaju be.li i crni borJela, smrča (u nešto manjem broju na nekoliko mesta), kpeka i šaninski bor, predstavljen sa malim brojem stabala. Šume belog i crnog bora su najza-stupljenije na Maljenu i na njih otpada oko dve trećine šumske površine.
Detaljnije...
 
TEKUĆE VODE I IZVORI Štampaj E-pošta

 

Image

Na Maljenu izviru rečice i potoci koji pripadaju slivo-vima Kolubare i Zapadne Morave. Slivu Kolubare pripadaju Bukovska reka, Crna reka, Kozlicaa, Krčmarska reka, Manastirica i Paklešnica, a slivu Zapadne Morave Bela i Crna Kamenica, Čalački potok, Rosićkareka i Ražanska reka.

Detaljnije...
 
GEOGRAFSKI POLOŽAJ Štampaj E-pošta
 Image Valjevske planine: Medvednik, Jablanik, Povlen i Maljen spadaju u rudne planine i one su završni masivi Dinarskog planinskog sistema u severozapadnoj Srbiji. Venac ovih planina karakteriše to što su one, sa izuzetkom Maljena, tesno međusobno povezane. Maljen se odlikuje i svojstvenim reljefom, što je uslovilo povoljne klimatske prilike i raznovrstan i specifičan biljni i životinjski svet na ovoj planini. Masiv Maljena naročito karakterišu dobrim delom očuvane šumske sastojine, među kojima su četinarske šume jedina prirodna šuma ove vrste u severnoj Srbiji.
Detaljnije...
 

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell