Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Gljivarsko društvo
Izložbe
Pravilno sakupljanje
Kodeks za sakupljače
Praktične brošure
Karta okoline
Karta Divčibara
Forum
Linkovi
Dani gljiva
Karta Divčibara
Protekli Dani gljiva
O Divčibarama
Foto galerija
Info
Knjiga utisaka
Mapa sajta
Prijava
Pretraga
Kontakti

Aktuelno
Uprkos upozorenjima - trovanja gljivama u porastu Štampaj E-pošta
Od 1.jula ove godine u Klinici za urgentnu i kliničku toksikologiju CKT VMA lečeno je 28 pacijenata sa trovanjem gljivama, od toga 14 sa teškim stepenom trovanja po tipu amanitinskog sindroma. Kod 4 pacijenta je uprkos svim primenjenim terapijskim merama došlo do letalnog ishoda.  Nažalost svi ovi pacijenti su se javili lekaru nakon četiri, pet, pa i 7 dana od ingestije otrovnih gljiva, kada je već prošao optimalni period za primenu specifične terapije. Svi pacijenti su koristili za ishranu samonikle gljive, a većina otrovanih se time bavi 20, pa i 40 godina. Navode da su takve gljive već jeli i da su u pitanju „zeke“ koje su bile zelene boje.
Detaljnije...
 
DVE OSOBE PREMINULE OD TROVANJA GLJIVAMA Štampaj E-pošta
Dve osobe iz okoline Valjeva preminule su od posledica trovanja gljivama. Kontrola pečurki na pijacama u Srbiji nije zakonski rešena, upozoravaju iz Gljivarskog društva u Valjevu. Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od trovanja pečurkama, danas je preminuo Miroslav Panić (31) iz sela Gornja Grabovica, dok je juče, takođe na VMA, preminula Milena Janković (69) iz sela Gornja Zabrdica.
Detaljnije...
 
Oprez sa gljivama Štampaj E-pošta
 
OPREZ PRI BRANJU GLJIVA Štampaj E-pošta
U poslednjih mesec dana na Infektivno odeljenje valjevske bolnice primljeno je dvadesetak pacijenata zbog trovanja gljivama, od kojih se četvoro sa veoma ozbiljnim simptomima nalaze na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Ako se uzmu u obzir lakša trovanja za koje se građani ne obraćaju lekaru, njihov broj sigurno je dosta veći.v

Detaljnije...
 
Уживање у укусу опасних „заводница” Štampaj E-pošta
Вишенедељне монсунске кише, високе температуре и велика влажност ваздуха свима су сметале осим гљивама које расту у природи. Под таквим временским условима оне напросто бујају. Због тога су ових дана шуме препуне берача од којих многи гљиве износе на пијацу како би појачали кућни буџет. Међутим, печурке, које су изванредна замена за месо, често могу бити велика опасност за оне који их купују, јер тровања остављају тешке последице а, неретко, могу имати фаталан крај.
Detaljnije...
 
4-5. OKTOBAR - 13. DANI GLJIVA Štampaj E-pošta
Tradicionalna Obrazovno turistička manifestaci "Dani gljiva na valjevskim planinama" održani je i ove godine ali 13. put po redu u Hotelu "Maljen" na Divčibarama. Manifestaciju je posetilo preko 1000 posetilaca mahom iz drugih gradova Srbije.
 
Ovako su izgledali 13. Dani gljiva na Valjevskim planinama 
 
 U nastavku pogledajte foto prču sa ovogodišnje manifestacije
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 7 - 12 of 12

 

Gljive
O gljivama
Zaštićene gljive
Jestive gljive
Lekovite gljive
Otrovne gljive
Jela od gljiva
Foto galerija
ANKETA
Da li ste zadovoljni ovogodišnjim Danima gljiva
 
Vesti
Kako saznajemo u Valjevskom zdravstvenom centru u proteklih nedelju dana nije bilo trovanja gljivama.
 
Dragi posetioci, molimo vas da se, radi vaše bezbednosti, pri svojim determinacijama gljiva koje ste pronašli u prirodi, ne rukovodite samo opisima i slikama koje na sajtu možete pronaći. Pre nego što zaključite koju i kakvu gljivu ste pronašli, dakle, da li je ona jestiva ili ne, uključite se u rad nekog od gljivarskih društava kojih ima u gradovima širom Srbije i gde ćete dobiti odgovarajuću informaciju.
Za sada su to: Beograd (dva gljivarska društva), Valjevo, Banja Koviljača, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Lazarevac, Vrnjačka banja, Kruševac.
 
   
   
2008 © donewell